Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Coppa di Testa / Testa / Fromagio di Testa | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Coppa di Testa / Testa / Fromagio di Testa


Coppa di Testa to rodzaj powszechnego w połnocnych i środkowych Włoszech salcesonu – nie należy mylić z karczkiem wieprzowym również nazywaną Coppa. Jest on przygotowywany z wieprzowej głowy (w całości z mózgiem etc.) – włoskie testa znaczy właśnie głowa – duszonej kilka godzin z dodatkiem warzyw (cebula, marchew, seler naciowy), ziół i przypraw oraz wina. W porównaniu ze środkowo-europejskim salcesonem jest ona bardziej zwarty, z mniejszą ilością galarety. Testa formowana w prostokątny blok nosi nazwą Testa di Cassetta.
Włosi wobec salcesonu używają też niekiedy dość uniwersalnej nazwy określającej kiełbasy: Soppressata.
Jedną z odmian Coppa di Testa jest produkowana w Umbrii Coppa di Norcia.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych