Sopressa zwana też Capochia to rodzaj włoskiej, grubej kiełbasy dojrzewającej. Sopressa po włosku znaczy niespodzianka i dobrze oddaje to co można w tej kiełbasie znaleźć. Robi się je z grubo krojonego, zwykle gotowanego, mięsa wieprzowego bardzo różnego rodzaju, zwykle podrobów (od ogona do języka), słoniny, oraz przypraw – soli, pieprzu, papryki, czosnku i innych ziół. Ogólnie rzecz biorąc przypomina nieco polski salceson tyle że bez galarety, chociaż włosi mają też własną wersję salcesonu zwaną najczęściej Testa (niekiedy obie wędliny są zresztą przez niektórych utożsamiane). Najbardziej znane wędliny tego typu wywodzą się z regionu Veneto oraz Toskanii.
Produkowana w Vincenzie Sopressa Vicentina, jest objęta europejską ochroną regionalną.
Soppressata to nieco mniejszy wariant Soppressy. Znanych jest co najmniej kilka jej rodzajów, m.in.: Soppressata di Calabria, Sopressata Toscana, Sopressata di Sienna oraz Soprassata di Fabriano i Sopressata di Rionero Sannitico. Słynna jest także Sopressata in Cuffia. Specjał ten przygotowuje się usuwając kości ze świńskiego łba, po czym faszeruje się go chudą i drobno posiekana wieprzowiną.
Dlatego nazwa Soppresatta używana jest też w odniesieniu do włoskich salcesonów zwanych Coppa di Testa lub Testa di Cassetta o ile formuje się go w prostokątny blok.