Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Demi-glace | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Demi-glace


Demi-glace to po prostu rodzaj esencjonalnego i mocno zredukowanego bulionu – glace znaczy po francusku tyle co szklić. Obecną recepturę skodyfikował słynny francuski kucharz Auguste Escoffier. Z grubsza rzecz ujmując polega ona na połączeniu w proporcji jeden do jednego mięsnego bulionu oraz Sosu Hiszpańskiego, a następnie zredukowanie go o połowę. Można dodać do niego również Bouquet Garni. W Hiszpanii demi-glace wzbogacany jest sherry lub maderą. Demi-glace można wykorzystywać jako gotowy sos, ewentualnie bazę do innych sosów.

W zależności od użytego mięsa wyróżnia się:
Demi-glace – bazujący na bulionie cielęcym
Demi-glace au Boeuf – bazujący na bulionie wołowym
Demi-glace au Poulet – bazujący na bulionie z kurczaka

Składniki: Bulion wołowy, Sos Hiszpański, boquet garni

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych