Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Fattoush (Sałatka z pitą i warzywami) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Fattoush (Sałatka z pitą i warzywami)


Fattoush to proste arabskie danie popularne na wybrzeżu lewantyńskim, przede wszystkim w Libanie, gdzie serwuje się je jako rodzaj meze. Zalicza się do potraw zwanych Fatta, których bazą jest podsmażona na chrupko pitafatt po arabsku znaczy kruszyć. Podobną potrawą jest także libański Fattet Hummus serwowany z ciecierzycą. W przypadku Fattoush pitę dodaje się do mieszanki świeżych warzyw (w tym wypadku często używa się Salatah Lebanieh).

Sposób przygotowania: pity usmażyć w głębokim tłuszczu, na patelni lub wypiec na chrupko w piekarniku. Pokruszyć na niezbyt duże kawałki. Warzywa oraz zioła pokroić i skropić oliwą z sokiem cytrynowym. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z kruszonymi pitami. Całość posypać sumakiem, który nada większej kwaskowatości. Fattoush można podawać z jogurtem.

Składniki: pity, sałata rzymskaogórki, pomidory, papryka, dymka, mięta, pietruszka, sumak, oraz oliwa i sok z cytryny.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych