Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Fiadone | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Fiadone

Fiadone to pierożki popularne w Abruzji oraz Molise – raczej są półokrągłe lub okrągłe, ale w pierwszej z wymienionych prowincji często bywają kwadratowe. Są tradycyjnym daniem Wielkanocnym. Nadziewa się je zarówno słonymi farszami (bardziej na wybrzeżu) jak i na słodko (raczej w głębi lądu), rodzynkami oraz owocami kandyzowanymi. W wersji obiadowej czasem używa się kiełbasy, ale częściej popularnego w całym regionie sera (m.in. pecorino) i jak przystało na Abruzję zaprawia się go szafranem. Co charakterystyczne do wyrobu ciasta dodaje się także wino. Fiadone bardzo często są zapiekane zamiast gotowane.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych