Scrippelle

Naleśniki Scrippelle to specjalność leżącego w Abruzji Teramo. Zostały tu sprowadzone z Francji i są przygotowywane podobnie jak tamtejsza Crepes (chociaż tradycyjnie nie wykorzystuje się do nich mleka, lecz wodę). Istotą jest jednak sposób ich wykorzystania. Istnieją dwa popularne dania. Scrippelle Mbusse czyli Scrippelle w rosole to naleśniki posypane serem typu pecorino, zwinięte w rolkę i zalane gorącym rosołem (pod wpływem temperatury ser się topi). Drugie danie to Timballo di scrippelle. Timballo jest określeniem odnoszącym się we Włoszech do każdego rodzaju zapiekanki. W tym przypadku naleśniki nadziewane są smażonym lub duszonym mięsem (np. pulpetami czyli Polpette) układane w żaroodpornym półmisku, posypywane serem (tradycyjnie jest to tutejsza Scamorza) i zapiekane.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych