Arrosticini popularne w abruzyjskiej Pescarze to nic innego jak rodzaj niewielkich szaszłyków jagnięcych. Co ważne tradycyjnie robi się je z popularnych w tych okolicach kastrowanych owiec zwanych Castrato lub Montone (obecnie są to jednak raczej zwykłe owce). Mięso jest krojone w słupki długości ok. 10 cm i grubości 1 cm, po czym nadziewa się na drewniane szpatułki i grilluje – arrosticini w lokalnym dialekcie znaczy grillować (w niektórych regionach używa się także nazw Rustelle oraz Arrustelle).
Kiedyś była to dieta pasterzy dziś Arrosticini jest typowym daniem rustykalnym – tak przygotowaną jagnięcinę jada się ze świeżym pieczywem i popularnymi w Abruzji paprykami peperoncino. Arrosticini może być produzione manuale czyli robione ręcznie lub bardziej masowe produzione in serie. Dzieli się je także ze względu na rodzaj użytego mięsa:
- Arrosticini di carne di agnello castrato – szaszłyki z mięsa kastrowanych baranów
- Arrosticini di carne di pecora – szaszłyki z mięsa owczego
- Arrosticini di fegato – szaszłyki z owczej wątróbki
- Altre varianti – szaszłyki z mięsa mieszanego
(Do Arrosticini przydaje się specjalny, długi i wąski grill, gdzie łatwo układać szpatułki z mięsem)