Gran Farro (Zupa z orkiszu)


Podczas klasycznego
toskańskiego obiadu zupa Gran Farro często zastępuje popularne w całych Włoszech danie z makaronu. Na Toskańskiej glebie nie rośnie bowiem twarda pszenica durum, z której powstaje większość włoskich makaronów. Doskonale radzi sobie za to orkisz nazywany tutaj Farro. To właśnie on jest głównym składnikiem. Trzeba pamiętać, że kasza orkiszowa jest bardzo twarda więc długo się gotuje – około trzech godzin.

Składniki:

– 250 gr suchej fasoli (najlepiej borlotti lub cannellini) namoczonej przez noc
– 150 gr ugotowanego wcześniej Farro
– 4 plasterki boczku pokrojone w słupki
– puszka siekanych pomidorów
cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 4 listki szałwi
– szczypta oregano
– 3 łyżki oliwy
– szczypta gałki muszkatułowej

Przygotowanie:

    • Fasolę opłukać i ugotować w świeżej wodzie. Po ugotowaniu odsączyć (wodę zachować) i jedną trzecią zmiksować.
    • W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej boczek, cebulę, czosnek oraz zioła.
    • Dodać pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Dusić około kwadransa.
    • Dodać fasolę (także tą zmiksowaną i tyle wody, aby powstała gęsta zupa.
    • Wsypać Farro i gotować około trzy kwadranse. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta rozcieńczać ją wodą pozostałą z gotowania fasoli.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych