Tripes a la Mode Caen (Flaczki z Caen)


Normandzkimi flaczkami z Caen zachwycał się już ponoć Willhelm Zdobywca. Tripes a la mode Caen była też jedną z pierwszych normandzkich potraw do duszenia której używano produkowanego tutaj cydru – tradycja mówi, że pomysłodawcą był Sidoine Benoît, benedyktyn zamieszkały w Abbaye-aux-Hommes koło Caen. W dzisiejszej wersji przepis na nie powstał jednak sporo później: w XVI wieku i zasadza się na dobrze dobranych podrobach wołowych, przyprawach i dodatkach oraz długim gotowaniu.
Do flaczków używa się przede wszystkim żołądków. W Normandii przygotowuje się je w specjalnym garnku żaroodpornym – tripiere.
Normandzkie flaczki obowiązkowo podaje się z cydrem, a jako dodatek serwują gotowane ziemniaki.




Składniki:

– 3 kg żołądków wołowych pokrojonych w 5 cm kawałki
– gicz cielęca
– 6 renet pokrojonych w ćwiartki
– 3 cebule drobno posiekane
– 2 pory pokrojone w plasterki
– 2 marchwie pokrojone w plasterki
– łyżeczka goździków
– mały kawałek kory cynamonowej
– pół łyżeczki startej gałki muszkatułowej
– 4 drobno posiekane ząbki czosnku
Bouquet Garni
– 100 gr tłuszczu wołowego, najlepiej z nerek
– litr Cydru Normandzkiego
– 200 gr ciasta na makaron (opcjonalnie)

Przygotowanie:

    • Żołądki natrzeć solą i pieprzem
    • Piekarnik rozgrzać do 150 st. C
    • Dno dużego rondla wyłożyć po kolei: ćwiartkami renet, drobno posiekaną cebulą, plasterkami porów i marchewką zarówno pokrojoną jak i w całości.
    • Na wierzchu ułożyć pokrojone żołądki oraz gicz cielęcą. Posypać goździkami, cynamonem oraz gałką muszkatułową. Na koniec dodać czosnek, Bouquet Garni oraz tłuszcz.
    • Całość zalać Cydrem i wodą, tak aby wszystko zostało przykryte. Naczynie powinno być szczelnie przykryte więc Normandczycy styk pokrywki z garnkiem oblepiają wałkiem z ciasta.
    • Wstawić flaczki do pieca na 10 do 12 godzin.
    • Po uduszeniu rosół sklarować i odtłuścić.

 
(Poniżej Tripes a la Mode w wykonaniu Julii Child)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych