Naleśniki gryczane to ponoć jedno najstarszych dań ludzkości. Do Normandii trafiły z Azji wraz z krzyżowcami, a szybkie plony jakie dawała gryka, spopularyzowało te placki pieczone kiedyś przy ognisku na szerokim płaskim kamieniu Jalet, który właśnie nadał im nazwę Galettes. Własny przepis na nie miała każda normandzka chłopka, przekazując swoje umiejętności córce. Ta z kolei w swoim nowym domu, pierwszy upieczony placek miała wrzucić na szafę, aby tym samym złożyć daninę dla poprzednich mieszkańców domu.
W najbardziej klasyczny sposób Galettes przygotowuje się z serem i szynką układanymi na naleśniku w czasie smażenia. W niektórych regionach Normandii, wcześniej na Galettes rozbija się jajko i rozprowadza po naleśniku, aby połączyło się z ciastem.
Składniki:
– 250 gr mąki gryczanej
– jajko
– 0,5 l wody
– łyżka soli gruboziarnistej, najlepiej morskiej
– 2 łyżki stopionego smalcu
– smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski.
- Dodać jajko, sól i dolewać wody miksując dla uzyskania rzadkiego i puszystego ciasta. Odstawić na co najmniej 2 godz.
- Ciasto znów ubić dodając smalcu.
- Smażyć na smalcu jak zwykłe naleśniki.
Bretonki patelnie natłuszczają mieszanką smalcu i żółtka (jedno żółtko na 100 gr smalcu) dzięki czemu Galettes łatwiej odchodzą od patelni