Crepes powstały w Paryżu, ale to Bretonia słynie z wypieku naleśników, przede wszystkim gryczanych Galettes, więc nic dziwnego że tutaj znalazły swoją drugą ojczyznę.
Crepes podaje się zarówno jako przekąska – z takimi dodatkami jak ser, wędliny, warzywa czy pieczarki – jak i na słodko. W tej wersji najsłynniejszy jest Crepes Suzette. Powstał podobno kiedy na lazurowym wybrzeżu przebywał książe Walii i późniejszy król Anglii Edward VII. Na kolację zaprosił Francuskę, Suzette. Podczas podawania crepes kelner niechcący trącił likier pomarańczowy, który zapłonął na naleśnikach. Przez to ich smak zrobił się jeszcze bardziej wykwintny, a Edward ochrzcił je imieniem swojej towarzyszki. Bretończycy serwują słodkie Crepes w daleko bardziej uproszczonej wersji – z masłem i cukrem.
Składniki:
– 250 gr mąki
– 3 jaja
– szczypta soli
– łyżka cukru
– 2 łyżeczki stopinego masła
– 0,5 l mleka
– masło do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski.
- Dodać jajko, sól, cukier, stopione masło i dolewać mleka miksując dla uzyskania żadkiego i puszystego ciasta.
- Ciasto znów ubić dodając smalcu.
- Smażyć na maśle jak zwykłe naleśniki.
(Na filmie Crepes przygotowuje Jacques Pépin, jeden z najbardziej znanych popularyzatorów francuskiej kuchni)