Grand Marnier to francuski likier pomarańczowy z koniakiem. Został stworzony w 1880 roku przez Alexandre’a Marnier-Lapostolle’a w destylarni rodzinnej w Neauphle-le-Château. Początkowo nosił nazwę Curaçao Marnier, nawiązując do podobnych karaibskich likierów Curaçao lecz na sugestię słynnego hotelarza Cézara Ritza przyjął nazwę Grand Marnier czyli wielki Marnier. W ten sposób zyskał status symbolu Belle époque w prestiżowych hotelach Ritz i Savoy.
Bazą alkoholową jest tu starzony w tradycyjnych dębowych beczkach eaux-de-vie z regionu Cognac, który nadaje mu mocy 38 – 40 proc.. Podobnie jak w Curaçao (a także Cointreau) podstawą esencji smakowo zapochowej nie są tu słodkie, ale gorzkie pomarańcze. Ich suszona skórka jest macerowana i destylowana w miedzianych alembikach.
Podobnie jak Cointreau podaje się go w postaci czystej aperitif lub digestif, ale także dodaje się do koktajli takich jak Margarita, Sidecar czy Grand Mimosa. W kuchni używa się go do przygotowania Canard à l’Orange, a także naleśników Crêpes Suzette – oraz w flambirowaniu kaczki czy sosów pomarańczowych.
Grand Marnier można spotkać w kilku wariantach:
– Cordon Rouge – to trunek klasyczny, podstawowy dla tej marki.
– Cuvée du Centenaire – to edycja premium, z użyciem koniaków leżakowanych nawet 25 lat.
– Cuvée Louis-Alexandre – to intensywniejsza mieszanka o wyższym udziale koniaku.
– Cuvée Quintessence – to limitowana serie dla kolekcjonerów i koneserów.


