Guasacaca zwany też Wasakaka to tradycyjny, zielony, kremowy sos pochodzący z kuchni Wenezueli, ale obecny także w kuchni karaibskiej – popularny jest na Dominikanie. Bazą są dojrzałe awokado, w odróżnieniu od meksykańskiego Guacamole, ma znacznie wyraźniejszy, kwaśny smak który nadaje dodatek octu lub dużej ilości soku z limonki. To jeden z kluczowych aromatów tego sosu. Guasacaca spożywana jest jako dodatek do grillowanych mięs, kurczaka, ryb, plantanów, arepas, empanad, czy jako dip do warzyw. W Wenezueli przepis wzbogaca się o czosnek i papryczki Jalapeño, a na Dominikanie zamiast dominującym składnikiem nie jest awokado ale pietruszka. Tu też częściej niż w Wenezueli stosuje się sok z limonki i gotowany czosnek.
Składaniki:
– 2 dojżałe awokado (ok. 300 gr miąższu),
– pół pęczka kolendry
– pół pęczka pietruszki
– pół czerwonej cebuli (około 50 gr)
– 100 gr łagodnej zielonej papryki,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki octu lub 4 soku z limonki lub cytryny
– 2 łyżki oleju
– dla ostrości można dodać także papryczkę Jalapeño.
Składaniki:
– 2 dojżałe awokado (ok. 300 gr miąższu),
– pół pęczka kolendry
– pół pęczka pietruszki
– pół czerwonej cebuli (około 50 gr)
– 100 gr łagodnej zielonej papryki,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki octu lub 4 soku z limonki lub cytryny
– 2 łyżki oleju
– dla ostrości można dodać także papryczkę Jalapeño.
Przygotowania: wszystkie składniki z dodatkiem soli blenduje się na gładki, kremowy sos, którego konsystencję można regulować ilością awokado i oleju.
Sos guasacaca jest najlepiej spożywać zaraz po przygotowaniu; można go jednak przechowywać w lodówce do kilku dni – ocet i sok z limonki pomagają zachować świeżość oraz zielony kolor sosu.


