Cointreau

Cointreau to francuski likier pomarańczowy typu triple sec, wytwarzany ze skórek słodkich i gorzkich pomarańczy (podobnie jak Curaçao oraz Grand Marnier). Jego historia sięga 1849 roku, kiedy dwaj bracia – Edouard-Jean i Adolphe Cointreau – założyli rodzinną destylarnie. Początkowo trudnili się produkcją likieru z dzikiej wiśni zwanego Guignolet oraz około 50 różnych rodzajów likierów owocowych. Przełomowym momentem było stworzenie przez Édouarda Cointreau w 1875 roku receptury klarownego likieru pomarańczowego. Wysuszone skórki pomarańczy przechowywane są w specjalnych koszach, następnie poddawane maceracji i destylacji w miedzianych alembikach. Likier przechodzi potrójną destylację – stąd nazwa triple sec, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza potrójnie wytrawny.
Cointreau zawiera 40 proc. alkoholu, a po zetknięciu z lodem zaczyna opalizować. W ten sposób podaje się go jako aperitif, często w koniakówce. W zachodniej części Niemiec popularne jest podgrzewanie i przepalanie likieru w celu wydobycia cytrusowego aromatu. Jest też składnikiem wielu koktajli, w tym: Margarity, Cosmopolitana, SidecaraB-52. Używany jest też jako aromat do wypieków i dodatek do słodkich dań, np. naleśników takich jak Crêpes Suzette. Używa się go też do przygotowania słynnego Canard à l’Orange.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych