Gaelic Steaks (Steki po Irlandzku)


Popularne słowo steak znaczące tyle co kotlet ma swój źródłosłów w staronordycki steikjo. Oznaczało ono po prostu pieczenie mięsa na ruszcie. Gaelic Steaks to po prostu irlandzka wariacja tej, najprostszej mięsnej potrawy. Irlandczycy jak to Irlandczycy przy smażeniu wołowiny dodają Whiskey.

Składniki:

– 4 kawałki wołowiny na steak
– 4 kieliszki Whiskey
masło
– śmietana kremówka
rukiew wodna

Przygotowanie:

    • Każdy stek posmarować masłem i oprószyć pieprzem oraz solą.
    • Steki smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Pod koniec każdy z nich podlać kieliszkiem whiskey i podpalić.
    • Gdy ogień zgaśnie kotlety przełożyć na talerz.
    • Na patelnie wylać nieco śmietany i rozmieszać ją z pozostałym ze smażenia sosem. Gotować minutę po czym sosem polać mięso.
    • Steki przybrać rukwią wodną.


(Poniżej przepis steki gaelickie w bogatszej wersji z duszonymi grzybami.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych