Śledź Rzeczny / Aloza / Parposz


Śledź Rzeczny to rzadko używana w Polsce nazwa odnosząca się do całego rodzaju ryb Aloza (łac. Alosa), a także jego poszczególnych gatunków wśród których jest właściwa Aloza (łac. Alosa Alosa) czy Parposz (łac. Alosa fallax). Wbrew nazwie są to ryby morskie. Żyją u wybrzeży Europy oraz Północnej Afryki i do ujść rzek i ich górnych odcinków wchodzą w trakcie tarła. Aloza podobna jest do Śledzia. Ma ten sam spłaszczony i wydłużony kształt, ale jest znacznie dluższa – Parposz dochodzi do 60 cm, a sama Aloza sięga 85 cm długości.
Wzięcie ma m.in. w kuchni francuskiego wybrzeża oceanu atlantyckiego, gdzie się ja m.in. grilluje – Alose Grillé sur les Sarments oraz zapieka ze szpinakiem (Alose de Loire a l’Oseille).

Przepisy na Aloze i inne ryby przygotowane w całości


Francja

Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)

Włochy

Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)

Turcja

Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)

Liban i Lewant

Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Tajlandia

Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)

Indonezja

Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych