Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kashk / Kishk / Keş Peyniri | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kashk / Kishk / Keş Peyniri


Żródeł Kashk należy doszukiwać się gdzieś na styku Armenii i Iranu, czyli tam gdzie miała wylądować biblijna Arka Noego. To rodzaj gęstego, solonego jogurtu, który jest suszony ma słońcu, aż powstanie masa podobna do sera. Dziś powszechny jest na całym bliskim i środkowym wschodzie od Afganistanu, aż po Libanu i wybrzeża lewantyńskiego – tutaj obowiązuje nazwa Kishk, a do jogurtu dodaje się drobno mielonego bulguru fermentowanego z mlekiem. W Turcji znany jest pod różnymi nazwami: Keş Peyniri, Kurut, Taş Yoğurt, Kuru Yoğurt oraz Katık Keşi.
Jada się go podobnie jak ser. Można na surowo, ale także dodaje się do potraw, gotowanych czy też pieczonych – np. do Manāqīsh.
Swoją nazwą suszony jogurt może wskazywać na powiązanie ze znanym serem Kashkaval.
Podobnym produktem jest również arabski Jameed.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych