Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kulen / Kulin | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kulen / Kulin


Kulen jest częścią regionalnej tradycji Wojewodiny (Serbia) i Sławonii (Chorwacja). To chuda i ostra kiełbasa, robiona bez dodatku pieprzu, zamiast którego aromat nadają jej czosnek i ostra papryka. Papryka daje również charakterystyczny czerwony kolor. Kulen jest najpierw wędzony, a później dojrzewa. Proces ten trwa kilka miesięcy, nawet rok, zależności od typu Kulenu – jest zimowy oraz letni. Tradycyjnie przygotowuje się go podczas jesiennego świniobicia, więc kiełbasa zimowa jest mniej dojrzała, ale za to bardziej krucha i ostra, a letnia twarda, sucha i aromatyczna.
Co roku w Backi Petrovac odbywa się festiwal Kulenu zwany Kulenijada.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych