Nuea Phat Phrik (Wołowina smażona z chili)


Wołowina smażona z chili, bo tak dosłownie tłumaczy się nazwę tego dania, to kwintesencja prostoty kuchni tajskiej. Mięso plus budujący smak składnik szybko smażone w woku. Trudno o prostsze i bardziej klasyczne danie z barów i restauracji Bangkoku.
Używać można oczywiście także innego mięsa, zmieniając przy tym nazwę dania: z wieprzowiną jest to Mu Phat Phrik, z kurczakiem Gai Phat Phrik (na zdjęciu i filmie poniżej), a z krewetkami Gung Phat Phrik. Ważne aby używać części mięsa nie wymagających długiego smażenia.
Do mięsa niekiedy dodaje się także zielonej fasolki, wówczas nazwa potrawy rozszerzana jest do Phat Phrik King.

Składniki:

– pół kg delikatnego mięsa wołowego (polędwica, antrykot, krzyżowa etc.) pokrojonego w cienkie paski – ew. piersi z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej
– 5-7 chili najepiej tajskich (Phrik Kee Noo lub Phrik Chee Fah) drobno posiekanych
– 3 ząbki czosnku posiekane
– mała cebula drobno posiekana
– 3 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Sos rybny wymieszać z cukrem
    • W woku rozgrzać olej. Dodać chili, czosnek oraz cebulę i smażyć jakieś pół minuty.
    • Do woka dodać mięso i smażyć około 2 minut, aż się zrumieni, ale zanim zacznie puszczać soki.
    • Dodać sos rybny z cukrem i smażyć jeszcze chwilę. Podawać.

 
(Poniżej przepis na Gai Phat Phrik King, czyli alternatywną wersję dania z kurczakiem, ale także zieloną fasolką)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych