Ischia to niewielka wulkaniczna wyspa położona w zatoce neapolitańskiej (Kampania). Już w starożytności znana i cenione były tutejsze źródła termalne. Urodzajna wulkaniczna gleba od wieków daje też wspaniałe plony. Rozrastają się winnice, a łąki bogate są w zioła. Korzystają na tym także zwierzęta hodowlane – m.in. króliki – skarmiane bogatą paszą, co zapewnia doskonały smak ich mięsa. Przepis Conglio all’Ischitana wykorzystuje to co najlepsze na wyspie: wino, mięso i zioła.
Składniki:
– Królik sprawiony i podzielony na kawałki
– pół kg małych pomidorów koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
– kieliszek białego, wytrawnego wina
– zioła: bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn (każdego po łyżeczce)
– łyżka posiekanej peperoncino
– 2 ząbki czosnku
– kilka łyżek białego octu winnego
Przygotowanie:
- Królika skropić octem oraz wodą. Natrzeć odstawić na parę minut i osuszyć.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć na niej całe ząbki czosnku
- Czosnek usunąć i na tym samym tłuszczu obsmażyć królika, aby zrumienił się ze wszystkich stron.
- Dodać wino i smażąc dalej odparować je.
- Dodać pomidorki, zioła, paprykę. Posolić i popieprzyć. Dusić na małym ogniu około pół godziny.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)