Barwena


Barwena to typowo Europejska ryba, zamieszkująca przybrzeżne wody starego kontynentu od Norwegii, aż po Turcję – występuje też w zachodniej części Bałtyku, do wysokości Pomorza Gdańskiego. Nazwę zawdzięcza czerwonemu i żółtemu ubarwieniu, które zmienia się w zależności od pory roku. Dochodzi do 40 cm długości. Barwena to popularna ryba, zarówno wśród rybaków, jak i wędkarzy. Została już mocno odłowiona, dziś coraz częściej prowadzi się jej hodowle – farmy znajdują się m.in. w południowej części Morza Północnego, między Wyspami Brytyjskimi, a Kontynentem.
Barwena to ryba o delikatnym mięsie i dlatego podobnie jak Łosoś najbardziej nadaje się do krótkiego smażenia – we Włoszech (tutejsza nazwa to Triglia) często stosuje się ją jako bazę do sosów podawanych z makaronami. We Francji, w Prowansji jada się z ziołami i oliwą.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych