Cefal (łac. Mugil cephalus) to stadnie żyjąca ryba zamieszkująca wody przybrzeżne na całym świecie (dziś coraz częściej na farmach). Popularna jest zarówno w Ameryce, na Dalekim Wschodzie jak i w Europie. Jest dość spora – dorasta do 60 cm i 4 kg wagi. Najczęściej można spotkać w ujściach rzek, raczej w cieplejszych strefach – w Europie, na południe od Loary. Można go spotkać także w kuchni Tunezji – popularny przepis do pieczony Mosli Bouri.
Przepisy na Cefala i inne ryby przygotowane w całości
Francja
– Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
– Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
– Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
– Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
– Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
– Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)
Włochy
– Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)
Turcja
– Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
Liban i Lewant
– Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
– Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)
Tunezja
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Tajlandia
– Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
– Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Indonezja
– Ikan Bakar (Grillowana ryba)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)