Żabnica / Diabeł Morski / Monkfish


Żabnica zwana też m.in. Diabłem Morskim to właściwie cała rodzina ryb: łac. Lophius. Ich siedliskiem jest przede wszystkim północna część Atlantyku. Jak sugeruje nazwa nie ma zachwycającej fizjonomii. Jest to ryba przydenna zakopująca się w piasku: połowę jej ciała stanowi głowa z ogromną uzębioną paszczą. Dla wielu to widok raczej odpychający. Wygląd od wieków rzutował na reputację żabnicy, nigdy się jednak nikt nie uskarżał na jej smak – mięso ma bardzo zwarte i jędrne, nadaje się nawet do dość długiej obróbki termicznej.
W anglojęzycznych menu żabnicę znajdziemy pod nazwą Monkfish.



Przepisy na filety rybne


Anglia

Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)

Skandynawia

Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)

Belgia

Waterzooi (Gulasz rybny)

Francja

Chaudree (Zupa rybna)
Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
Ttoro (Zupa rybna)

Włochy

Pesce Impanato (Ryba w cieście)

Grecja

Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)

Liban i Lewant

Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)

Tunezja

Hout Makli (Ryba smażona)
Kabkabou (Duszona ryba)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)

Tajlandia

Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Otak Otak (Ciasteczka rybne)

Indonezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Pempek (Pulpety rybne)

Filipiny

Paksiw (Ryba duszona w occie)

Meksyk

Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych