Skordalia (Sos czosnkowy z ziemniakami)



Ten grecki sos przygotowywany na bazie oliwy oraz czosnku, na pozór najbardziej przypomina prowansalski Aioli, tyle że przez znaczną liczbę dodatków dużo bogatszy smakowo. Z drugiej strony sposób użycia Skordalii (ew. Skordhalii lub Skorthalii) pokazuje raczej pokrewieństwo z Rouille, innym, nieco mniej znanym sosem z francuskiego wybrzeża morza Śródziemnego, również bazującym na oliwie i czosnku. Podstawowym jego zastosowaniem, podobnie jak w przypadku Skrodalii, to zaprawianie rybnych zup (na wyspach jońskich np. Skrodalię dodaje się do bulionu z dorsza). Grecki sos dodawany jest także do ryb oraz warzyw tak pieczonych jak i smażonych.
Aby była bardziej treściwa do Skordalii, poza czosnkiem oraz oliwą, zwykle dodaje się także ziemniaki lub czerstwą bułkę, ew. orzechy, jajka, a czasem także owoce – np. gotowanej pigwy. Dzięki temu nabiera konsystencji gęstej pasty, którą można używać jako swego rodzaju dip.

Składniki:

– pół kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
– 150 ml oliwy
– 4 ząbki czosnku
– sok z 1 cytryny
– 2 gałązki liści kopru włoskiego drobno posiekane

Przygotowanie:

    • Czosnek posiekać, doprawić solą i wraz z nią rozetrzeć go na pastę (można użyć do tego noża)
    • Ziemniaki obrać ze skórki i rozgnieść na gładkie puree, po czym połączyć je z roztartym czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać.
    • Po trochu dodawać oliwę oraz sok z cytryny. Stale mieszać, aby zachować jednorodność pasty.
    • Do masy dodać koper. Szybko i dokładnie wymieszać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych