Wywodzącą się Kaszmiru cytrynę do Grecji już w starożytności przywieźli Asyryjczycy. Zrobiła tu ogromną furorę m.in. jako podstawowy dodatek do jagnięciny. Jej sok jest również bazą wielu sosów dodawanych zarówno do mięs jak i zup. Najpopularniejszy to Avgolemono, który w nieco rzadszej formie, rozcieńczony bulionem, sam staje się zupą, jedną z najbardziej klasycznych w greckiej kuchni – również ona nazywa się Avgolemono. Sos używany jest również do dolm oraz gotowanych warzyw (takich jak karczoch), a także doskonale wzbogaca smak duszonego mięsa.
Poza cytryną bazą sosu są jajka – stąd zresztą składowe nazwy avgo oraz lemon.
Zobacz także: Delbia
Składniki:
– 2 jajka
– sok z 2 cytryn
– szklanka bulionu
Przygotowanie:
- Żółtka odcedzić od białek.
- Białka posolić i ubić na sztywną pianę.
- Do piany dodać żółtka i wymieszać.
- Masę połączyć z sokiem z cytryny. Mieszając cienkim strumieniem wlać bulion.