Spetzofai czy też Spetsofai (gr. σπετζοφάϊ) pochodzi z portowego miasta Volos, położonego gdzieś w pół drogi pomiędzy Atenami, a Tesalonikami – według mitologi greckiej to właśnie tutaj Jazon zwodował swój statek Argos, ruszając na wyprawę po złote runo. W lokalnym języku spetzofai znaczy mniej więcej to samo co w Polsce paprykarz i jest to po prostu zapiekanka bazująca na papryce. Podaje się ją zarówno jako przekąskę, jak i danie główne.
Składniki:
– 4 zielone papryki
– 4 czerwone papryki
– 2 bakłażany obrane w paski i pokrojone w kostkę
– pół kilo kiełbasy pokrojonej w kostkę
– 3 cebule pokrojone w półtalarki
– puszka posiekanych pomidorów
– łyżka suszonego oregano
– pół łyżki boukovo lub innej ostrej papryki
– pół szklanki oliwy
Przygotowanie:
- Paprykę gotować ok. pół godziny. Przelać ją zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić na paski.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
- Na patelni rozgrzać ¾ oliwy i zrumienić na niej bakłażana.
- Kiełbasę zrumienić na pozostałej oliwie. Dodać cebulę i smażyć jeszcze 10 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia dodać posiekane pomidory z puszki.
- Wszystkie składniki wymieszać – posypać oregano, boukovo oraz doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć do formy do zapiekania. Zapiekać ok. pół godziny,