Bagnum (Sardele w pomidorach)


Bagnum jest rodzajem sosu czy też gęstej zupy, która wbrew dzisiejszym praktykom, tradycyjnie nigdy nie był podawany z makaronem. Jest to koncept liguryjskich rybaków, którzy danie to przygotowywali na piecykach węglowych zainstalowanych na swoich łodziach zwanych leudi. Po rozwieszeniu sieci do wyschnięcia przyrządzone w tym czasie Sardele rozsmarowywali na kromkach chleba, ewentualnie przygotowaną na ich bazie gęstą zupę zagryzali pieczywem. Tak wyglądało ich śniadanie (jest to pomysł bardzo zbliżony do Bouillabaisse przygotowywanej w sąsiadujacej z Ligurią Prowansji).
Powstanie Bagnum umiejscawia się w połowie XIX wieku, w okolicach miasteczka Sestri Levante. Od 1950 w rybackiej wsi Riva Trigoso co roku w lipcu odbywa się zresztą specjalne święto Sagra del Bagnum.

Składniki:

– 600 gr Sardeli wypatroszonych i z obciętymi głowami (ew. sardynek)
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
cebula drobno posiekana
– 300 gr pomidorów obranych ze skóry i wypestkowanych
– szklanka białego wytrawnego wina
– pęczek posiekanej pietruszki
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Czosnek oraz cebulę chwilę dusić na oliwie. Dodać pomidory. Opruszyć solą i pieprzem. Dusić kwadrans.
    • Pomidory podlać połową wina, odparować i odstawić.
    • Sardele włożyć do rondla podlać winem i dusić 10 minut.
    • Ryby przykryć sosem pomidorowym, obsypać pietruszką. Na wolnym ogniu pod przykryciem dusić około kwadransa.

 
Tak przygotowany sos najlepiej podawać na grzankach. Można jednak też zastosować do makaronu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych