Pesto alla Genovese najlepiej podawać jest z tradycyjnym liguryjskim makaronem. Pod tym względem najlepiej pasuje do Trenette przypominającego nieco Linguini oraz z najpopularniejszym liguryjskim makaronem czyli Bavette. Niekiedy jada się je także z Gnochi. Innym pomysłem jest dodanie pesto do mieszanki makaronu z ziemniakami oraz fasolą. Przed wymieszaniem zawsze trzeba pamiętać o rozcieńczeniu pasty niewielką ilością wody oraz oliwy.
Składniki:
– 2 szklanki Pesto alla Genovese
– 300 gr makaronu Trenette, Bavette lub Linguini
– 300 gr zielonej fasolki
– 500 gr ziemniaków, pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
-
- Zagotować wodę na makaron. Kiedy zawrze dodać ziemniaki.
- Po ok. 7 minutach dodać fasolkę i ziemniaki
- Gdy się ugotuje, makaron z warzywami odcedzić.
- Pesto podgrzać w dużym rondlu lub na patelni i wymieszać z makaronem oraz warzywami