Trenette/Bavette al Pesto (Makaron z bazyliowym pesto)


Pesto alla Genovese najlepiej podawać jest z tradycyjnym liguryjskim makaronem. Pod tym względem najlepiej pasuje do Trenette przypominającego nieco Linguini oraz z najpopularniejszym liguryjskim makaronem czyli Bavette. Niekiedy jada się je także z Gnochi. Innym pomysłem jest dodanie pesto do mieszanki makaronu z ziemniakami oraz fasolą. Przed wymieszaniem zawsze trzeba pamiętać o rozcieńczeniu pasty niewielką ilością wody oraz oliwy.

Składniki:

– 2 szklanki Pesto alla Genovese
– 300 gr makaronu Trenette, Bavette lub Linguini
– 300 gr zielonej fasolki
– 500 gr ziemniaków, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

    • Zagotować wodę na makaron. Kiedy zawrze dodać ziemniaki.
    • Po ok. 7 minutach dodać fasolkę i ziemniaki
    • Gdy się ugotuje, makaron z warzywami odcedzić.
    • Pesto podgrzać w dużym rondlu lub na patelni i wymieszać z makaronem oraz warzywami
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych