Sardynki to nazwa odnosząca się do całej grupy ryb z rodziny śledziowatych. Mieści się w niej ponad 20 gatunków tzw. Sardyneli, Sardynka Pacyficzna (łac. Sardinops), a przede wszystkim najbardziej typowa Sardynka Europejska (łac. Sardina pilchardus). Przez długi czas to ona miała zresztą monopol na tę nazwę. Niewielkie ławicowe rybki pelagiczne żyją w toni północnej części Atlantyku oraz Morza Śródziemnego. Chociaż są małe odławia się je ze względu na smaczne mięso. Często są przetwarzane, przede wszystkim marynowane. Trafiają nie tylko do puszek z sosem, ale tak jak znacznie większe Sardele – obie ryby są daleko spokrewnione: jedna to rodzina Śledziowatych, a druga Sardelowatych – są zasalane. We Francji tak powstaje Filets d’Anchois, a w Polsce tzw. Koreczki Helskie. W całym basenie Morza Śródziemnego masowo się je odławia i serwuje jako przekąskę – panierowane i podsmażone do zjedzenia w całości. W hiszpańskiej Galicji na atlantyckim wybrzeżu można jest spotkać pod nazwą Xouba lub Parrocha. To młode Sardynki odławiane od maja do lipca, a sposobów ich przygotowania jest tu bardzo wiele. Poza marynowanie i podsmażaniem w panierce z mąki z ciecierzycy, podaje się m.in. w towarzystwie Cachelos, czyli gotowanych ziemniaków, a nawet jako nadzienie w empanadach.
Sardynką Norweską nazywany jest też niekiedy Szport. A sama Sardynka nosi też dość staromodną nazwę Plicharda (od łacińskiej nazwy gatunkowej). Sardina Rancia
Przepisy z Sardynkami
Włochy
– Bagnum (Sardele w pomidorach)
– Sarde in Saor (Marynowane sardynki)
– Scapece Gallipolina (Marynowane ryby)
Hiszpania
– Sardina Rancia /Sardina de Bota (Marynowane sardynki)
Bałkany
– Papaline (Marynowane sardynki)
Grecja
– Sardeles Psimena (Sardynki zapiekane)
Szwecja
– Janssons Frestelse (Zapiekanka ziemniaczana z sardynkami)