Sardina Rancia to sardynki marynowany w soli, typowa dla kuchni Aragonii hiszpańska odmiana Anchois. Rybki układane są warstwami w drewnianych beczkach, przekładane grubą solą, gdzie podczas przechowywania ulegają lekkiemu zjełczeniu, co nadaje im charakterystyczny żółtawy odcień (proce ten w Hiszpanii nazywa się Salazón). Przed spożyciem zwykle usuwa się z nich skórę i wnętrzności. W odległegj Murcji tak samo przygotowane sardynki te znane są jako Sardina de Bota i również wykorzystywane w lokalnej kuchni.
Sardina Rancia jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw aragońskich, takich jak fasola Judías con Sardina Rancia czy też sałatka pomidorowa. Dodaje się ją też do placków takich jak Regañao czy kanapek (np. Montaditos). Często podawana jest także jako przekąska lub tapa, zwykle z kieliszkiem wina. Obecnie sardynki te można kupić zarówno luzem w beczkach, jak i pakowane próżniowo. Ze względu na swój kolor nazywane są też potocznie Guardia Civiles, nawiązując do żółtych pasów mundurów hiszpańskiej policji.