Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Palt (Pyzy) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Palt (Pyzy)


Palt to dość szerokie pojęcie obejmujące wszelkiego rodzaju szwedzkie pyzy. Co ważne Palt zawsze jest robiony z surowych ziemniaków. Ziemniaki gotowane używa się do Kroppkakor.



Palt występuje w wielu odmianach:
– Nadziewane mięsem Pitepal
– Łączone z krwią wieprzową Blodpalt
– Pyzy z wątróbką Leverpalt
– Pyzy z jagodami Blåbärspalt

Palt, także te nadziewane mięsem, zazwyczaj serwuje się z dżemem (np. z czerwonej borówki) lub żurawiną i skrapia tłuszczem (np. masłem).

(Poniżej przepis na pyzy nadziewane kawałkami smażonej wieprzowiny – można je zastąpić np. podsmażonym boczkiem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych