Pitepalt to rodzaj pyz ziemniaczanych, które w Szwecji noszą ogólną nazwę Palt, wywodzących się z położonego na północy kraju miasteczka Piteå. Tak jak wszystkie Palt robione są na bazie tartych surowych ziemniaków. Do ciasta dodaje się jednak także mąki jęczmiennej.
Nadziewane są mięsem.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 250 gr mąki jęczmiennej
– 500 gr mielonej wieprzowiny
– 2 łyżki masła
– szczypta tymianku
Przygotowanie:
- Na maśle usmażyć wieprzowinę z dodatkiem tymianku. Na koniec posolić i popieprzyć.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odsączyć z nadmiaru wody.
- Z mąki i ziemniaków przygotować ciasto – doprawić solą.
- W dużym garnku zagotować wodę.
- Formować palt: na porcję lekko rozpłaszczonej masy nałożyć nieco mięsa i zawinąć w kulkę jak pyzę.
- Palt gotować około trzech kwadransów.
Pitepalt podaje się okraszone smażonym boczkiem, w towarzystwie dżemu borówkowego.