Kroppkaka (Kroppkakor w liczbie mnogiej) to szwedzkie kluski ziemniaczane podobne nieco do pyz, znanych w Szwecji jako Palt. Nie robi się ich jednak z surowych ziemniaków ale ugotowanych. Do ciasta dodaje się mąkę pszenną, a nadziewane są zazwyczaj mięsem wieprzowym smażonym z cebulą.
Kroppkaka to specjalność południa Szwecji – Smalandii, Olandi, Blekinge oraz Gotlandii. Wszędzie podaje się je z masłem i dżemem borówkowym. Z całkiem tradycyjnego przepisu wyłamuje się tylko Olandia. Tutejsze Öländska Kroppkakor (na filmie poniżej) są bowiem robione z mieszaniny surowych i gotowanych ziemniaków. To nie tylko zbliża je do Palt, ale wręcz upodabnia do norweskich Raspeball.
Każdego roku w marcu w Upsali studenci należący do stowrzyszenia Kalmar Nation organizują święto Kroppkakedinner.
Na filmie przepis na Öländska Kroppkakor z dwoma rodzajami ziemniaków – gotowanych i surowych.
Składniki:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 200 gr mąki
– żółtko
– 200 gr boczku, drobno pokrojony
– cebula, drobno posiekana
– łyżka masła
– pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Ziemniaki rozgnieść (np. w prasce), połączyć z mąką i żółtkiem, doprawić odrobiną soli.
- Składniki ugnieść na jednorodne ciasto.
- W tym czasie przygotować farsz: na patelnie rozgrzać masło i podsmażyć na nim boczek z cebulą – doprawić solą i zielem angielski.
- Z ciasta formować nieduże grube placki, na środku ułożyć nieco farszu, całość zamknąć i uformować w kulkę – tak jak w przypadku pyz (powinno wyjść ich ok. 10 – 12).
- Kroppkakor gotować w osolonej wodzie około 5 – 10 minut.
Podawać z roztopionym masłem lub bechamelem i dżemem z czerwonych borówek.