Nazwę tego szwedzkiego dania tłumaczy się jako pudełko szewca. Jest ono wyjątkowo proste i bazuje na ciętej w plastry wołowinie smażonej na maśle – jest to więc rodzaj steków. Surowe pocięte kotlety wyglądem przypominają podeszwę buta, co uzasadnia nazwę dania.
Skomakarlåda tradycyjnie serwuje się z tłuczonymi ziemniakami i sosem pieczeniowym typu gravy. Do tego nieco skwarek z boczku i siekany por lub szczypiorek (inna wersja zakłada smażone ziemniaki, kiełbasę i jajko sadzone). Jako dodatek zwykle jada się marynowane buraki lub ogórki.
Składniki:
4 steki wołowe (np. z antrykotu) po ok. 125 gr każdy, masło do smażenia
Przygotowanie:
Steki smażyć na dobrze rozgrzanym maśle ok. 2 – 3 minuty z każdej strony. Podając z tłuczonymi ziemniakami podlać gravy i oprószyć boczkiem oraz siekanym porem.