Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Panissa (Purre z ciecierzycy) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Panissa (Purre z ciecierzycy)


Cicierzyca to roślina uprawiana w całych Włoszech od Lombardii do Sycylii. Zwykle jada się ją najpierw namoczoną, a później parę godzin gotuje. W biednych liguryjskich domach zastosowanie miała także ciecierzyca przemielona na mąkę. W takiej właśnie postaci do dziś używana jest do gotowania puree nazywanego Panissa, które w konsystencji i koncepcji przypomina nieco polentę.
Dania tego nie należy mylić z piemoncką daniem ryżowym Pannissa.

Składniki:

– 250 gr mąki z ciecierzycy
dymka drobno posiekana
oliwa

Przygotowanie:

    • W garnku zagotować litr wody. Osolić ją.
    • Powoli wsypywać mąkę i gotować godzinę, podobnie jak polentę (w trakcie można ją nieco zmiksować)
    • Podawać na ciepło lub na zimno jako puree posypane dymką oraz podlane oliwą. Można też wystudzić po czym, podobnie jak polentę pokroić i podsmażyć.

 
Panissę zwykle popija się dobrze schłodzonym białym winem

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych