Pansotti to pierogi wywodzące się z Ligurii, z miasteczka Recco. Mają trójkątny kształt: trójkątny, okrągły lub półokrągły. Raczej nie nadziewa się ich mięsem. Najbardziej tradycyjny i podstawowy farsz to pasta składająca się z sera oraz mieszanki ziołowej Preboggion. Poniżej przepis przystosowany do polskich warunków.
Pansotti zazwyczaj podaje się z Salsa di noci, ewentualnie podlane oliwą i oprószone serem oraz ziołami.
Składniki:
Ciasto:
– pół kg mąki pszennej
– 3 jaja
– pół łyżeczki soli
Farsz:
– 300 gr Ricotty
– pół kg warzyw liściastych, najlepiej szpinaku lub botwiny
– garść siekanych liści pietruszki
– pęczek ogórecznika (niekoniecznie)
– 3 jajka
– 50 gr tartego Parmezanu
– szczypta gałki muszkatułowej
Przygotowanie:
-
- Z mąki, jaj, soli i odpowiedniej ilości wody zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę
- Liście warzyw sparzyć we wrzącej osolonej wodzie tak aby były półmiękkie
- Warzywa drobno posiekać
- Wszystkie Składniki farszu połączyć z sobą aby uzyskać jednolitą masę. Całość posolić i popieprzyć.
- Ciasto rozwałkować i powycinać z niego kwadraty o bokach 6×6 cm
- Na środek każdego pieroga nałożyć nieco farszu, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi.
- Ugotować w osolonej wodzie.