Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore to pięć miasteczek (Cinque Terre) leżących na wybrzeżu lewantyńskim Ligurii. Jest to enklawa tradycji i harmonijnego współżycia ludzi z naturą. Stąd w 1997 roku Unesco zdecydowało się wpisać Cinque Terre na światową listę dziedzictwa kulturowego. Poniższe przepis na proste risotto pochodzący z tego właśnie regionu.
Składniki:
– 300 gr ryżu an risotto
– puszka pomidorów siekanych
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 6 listków bazylii drobno posiekanych
– 2 łyżki orzeszków pinii
– kieliszek białego wina
– litr rosołu
– 3 łyżki oliwy
– 50 gr masła
– 50 gr pecorino
Przygotowanie:
- Na połowie masła parę minut podsmażyć czosnek z bazylią.
- Dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kwadrans.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej orzeszki pinii.
- Dodać ryż i lekko go uprażyć.
- Ryż zalać winem i go odparować. Dalej dusić ryż dodając po trochu nieco rosołu (patrz: risotto)
- W połowie gotowania ryżu dodać sos pomidorowy.
- Gdy risotto będzie gotowe dodać resztę masła i pecorino.