Nie ma słynniejszego tajskiego dania niż Phat Thai i nie ma tajskiej restauracji w której by nie serwowano smażonego makaronu po tajsku. Phat Thai znany był już w XIV wieku – na królewski dwór w Ayuthaya przepis ten mieli przywieźć wietnamscy kupcy. Jako danie narodowe Tajlandii uznany został jednak dopiero w latach 30-tych XX. Ówczesny premier Plaek Pibulsongkram chciał ograniczyć spożycie ryżu, który był głównym towarem eksportowym i źródłem dewiz (do dziś jest ważnym towarem handlowym). Jednocześnie tworząc danie narodowe umacniał obowiązujący wówczas nacjonalizm Tajski.
Poniżej przepis na makaron smażony z krewetkami. Można go jednak zastąpić podobną ilością drobno pokrojonej piersi kurczaka.
Składniki:
– ok. 200 gr (opakowanie) suszonego makaronu ryżowego, wstążki
– 200 gr krewetek obranych (najlepiej surowych)
– 4 ząbki czosnku posiekanego
– 2 szalotki posiekane na plasterki
– 2 chili drobno posiekane
– 2 jajka, lekko rozkłócone
– 2 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki sosu rybnego
– łyżeczka cukru brązowego
– dwie garście kiełków fasoli mung
– 3 dymki posiekane na plasterki
– 3 łyżki siekanej kolendry
– 3 łyżki orzechów ziemnych lekko rozgniecionych
– 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: zalać gorącą wodą i poczekać, aż zrobi się miękki. Makaron odcedzić.
- W woku rozgrzać olej. Dodać czosnek, chili i szalotkę. Smażyć kilkadziesiąt sekund.
- Jeśli używa się surowych krewetek, dodać je i smażyć ok. 2 minut, aż będą miękkie. Następnie dodać makaron ryżowy.
- Jeśli używa się ugotowanych wcześniej krewetek dodać je razem z makaronem ryżowym.
- Całość smażyć minutę.
- Dodać jajka, sos rybny, sok z limonki i cukier. Smażyć ok. 3 minut cały czas mieszając.
- Na koniec dodać kiełki fasoli. Jeszcze raz zamieszać.
- Podając makaron oprószyć dymką, kolendrą i orzechami.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)