Phat Khi Mao, co w dowolnym tłumaczeniu oznacza pijane kluski, to proste danie które do Tajlandii i Laosu zawędrowało wraz z chińskimi emigrantami. Zwykle używa się do niego szerokiego makaronu ryżowego Kuai Tiao Sen Yai, a sos bazuje na warzywach niekiedy wzbogaconych kurczakiem. Phat Khi Mao podobne jest do makaronu smażonego z dużą ilością sosu sojowego Phat Si Io, popularnego w podobnych regionach Indochin.
Składniki:
– 300 gr piersi z kurczaka posiekanej dość drobno lub zmielonej
– opakowanie (200 – 300 gr) szerokiego makaronu ryżowego (najlepszy Kuai Tiao Sen Yai)
– słodka papryka posiekana na paski
– 4 ząbki czosnku drobno posiekane
– 3 papryczki chili drobno posiekane
– 2 szalotki drobno posiekane
– 3 łyżki sosu ostrygowego
– 3 łyżki sosu rybnego
– 3 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki cukru
– garść tajskiej bazylii
– 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Makaron przygotować według zaleceń na opakowaniu: zalać wrzątkiem i odczekać, aż zmięknie. Osuszyć.
- W woku rozgrzać olej. Kilkadziesiąt sekund podsmażyć chili, czosnek i szalotkę.
- Dodać kurczak, obsmażyć i dodać paprykę.
- Po 2 minutach smażenia dodać sos rybny, ostrygowy, sok z cytryny oraz cukier.
- Do woka dodać makaron i całość smażyć jeszcze kilka minut.
- Na koniec dodać bazylię, zamieszać i podawać.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)