Mee bądź Mi to używane w Azji Południowo-wschodniej określenie odnoszące się do różnego rodzaju makaronów. W przypadku tego dania popularnego zarówno w Tajlandii jak i sąsiednich: Malezji i Laosie, używa się raczej cienkiego makaronu ryżowego znanego jako Vermicelli. Nazwę Mee Grob należy tłumaczyć jako makaron na chrupko – smaży się go w głębokim oleju.
Kluski niekiedy wzbogaca się sosem na bazie bulionu lub wody – wówczas danie nazywa się Mee Grob Rat Na. W podobny sposób traktuje się inny makaron ryżowy (w kształcie wstążek) Kuai Tiao. Tak powstaje Kuai Tiao Rat Na (w Laosie Lad Na) oznacza po prostu sos którym zalewa się usmażony makaron.
Składniki:
– 100 gr makaronu ryżowego Varmicelli
– 200 gr krewetek
– 100 gr smażonego tofu, pokrojonego w zapałkę
– 150 gr dowolnego, mielonego mięsa
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 3 cm świeżego imbiru, posiekanego
– 2 chili drobno posiekane
– łyżka octu ryżowego
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki cukru brązowego
– dymka drobno posiekana
– 2 łyżki kolendry
– olej
Przygotowanie:
- Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: zalać gorącą wodą i poczekać, aż zrobi się miękki. Makaron odcedzić i odstawić do wyschnięcia na pół godziny.
- Do rondla wlać około pół litra oleju i dobrze rozgrzać.
- W głębokim oleju najpierw podsmażyć tofu (można w partiach), około minuty.
- Po wyjęciu tofu, do garnka z olejem partiami dodawać wysuszony już makaron ryżowy. Smażyć po ok. 10 sekund, aż spęcznieje i będzie chrupki. Makaron odsączać na papierowym ręczniku.
- Do woka dodać 2 łyżki oleju. Rozgrzać i kilkadziesiąt sekund smażyć czosnek, imbir i chili.
- Dodać mięso kurczaka i krewetki (jeśli są surowe). Podsmażyć 2 – 3 minuty.
- Dodać sos rybny, ocet cukier oraz krewetki (jeśli były wcześniej ugotowane). Chwilę podsmażyć.
- Na koniec dodać makaron i tofu. Nie zdejmując z ognia zamieszać.
- Podawać posypane dymką i kolendrą.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)