Przez wieki w Europie Vermicelli był znany jako cienki pszenny makaron wywodzący się z Włoch. Wraz ze wzrostem popularności kuchni Dalekiego Wschodu powszechnością przyćmił go jednak równie cienki Vermicelli tyle, że robiony z mąki ryżowej. Jego miejscem pochodzenia są południowe Chiny. Mi Fun, bo tak się go tu nazywa, szczególnie popularny jest w Kantonie. Stąd Chińczycy wywieźli go na południe i wschód (wraz z kupcami trafił także do Azji Środkowej). W Malezji i Indonezji spotkamy go pod nazwą Bihun (natknąć się tu można też na nazwy Bee Hoon, a także Mee Hoon), a na Filipinach Bihon. Nieco zmodyfikowaną nazwę dali za to Tajowie (Sen Mi), a także Wietnamczycy. Ci ostatni używają niejako skróconego określenia Bun – sam makaron można spotkać w coraz bardziej popularnych także w Polsce jadłodajniach z zupą typu Pho.
Wszędzie używa się go podobnie: zwykle trafia do zup, ale także do dań smażonych w woku.
Przepisy z makaronem ryżowym vermicelli
Tajlandia
– Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
– Mee Grob / Mi Krob (Makaron smażony na chrupko)
Malezja
– Hokkien Hae Mee (Makaron z krewetkami)
– Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
– Mee Siam (Makaron po Syjamsku)
– Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)