Empanada / Empanadas (Smażone pierogi kukurydziane)


Empanar to hiszpański czasownik, który tłumaczy się jako zawijać w chleb (w domyśle raczej ciasto). Same Empanady przypominają bardziej pierogi, tyle że nie są gotowane ale pieczone (ew. smażone). To przekąska popularna we wszystkich krajach, w których swoje dziedzictwo pozostawili hiszpańscy kolonizatorzy. Jednym z takich miejsc jest Meksyk, gdzie empanady zazwyczaj przygotowuje się z ciasta kukurydzianego. Nadzienie jest bardzo zróżnicowane, w zależności od regionu. W Tabasco np. używa się siekanej wołowiny, a w Chiapas kurczaka lub sera. Empanadas popularne są m.in. w Hidalgo, gdzie sprzedaje się także podobne do nich Paste – w ich przypadku nadzienie jest jednak zazwyczaj surowe.
Farszem nie musi być zresztą wyłącznie mięso – empanady jada się także na słodko, z owocami.
Poniżej przepis na empanady faszerowane klasyczny dodatkiem mięsnym: Carnitas.

Składniki:

– 150 gr masa harina (może być mąka kukurydziana)
– 2 łyżki mąki pszennej
– pół łyżeczki soli
– 120 – 150 ml ciepłej wody
– porcja carnitas z 300 gr mięsa
– olej

Przygotowanie:

    • Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Gdy będzie gładkie odstawić pod przykryciem na pół godziny
    • Ciasto podzielić na 12 części. Utoczyć z nich kulki i rozpłaszczyć na placuszki o średnicy ok. 7,5 cm.
    • Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć nieco farszu i skleić z obu stron.
    • Piekarnik rozgrzać do ok. 180 st.
    • Empanady piec około 20 minut, aż zrobią się rumiane (przed włożeniem do piekarnika posmarować je olejem).

 
(Poniżej przepis na argentyńską wersję Empanad nadziewanych mięsem wołowym)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych