Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Polenta al Burro (Polenta z masłem, na słodko) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Polenta al Burro (Polenta z masłem, na słodko)


Polenta al Burro czyli kawałki zastygłej polenty podsmażane na maśle to dość powszechny dodatek do dań głównych – masło można przy tym aromatyzować np. Szałwią. W Wenecji, gdzie przepadają za tłustymi słodyczami, Polenta al Burro jest jednak robiona na słodko.
Do poniższego dania należy przygotować porcję polenty według przepisu.

  • Polentę pokroić w trójkąty lub kółka (ew. inne kształty) i ułożyć je na posmarowanej masłem blasze.
  • Kawałki polenty posypać cynamonem, cukrem i masłem. Zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. (do tego dania polentę lepiej gotować w wodzie tylko lekko osolonej)
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych