Kapusta Sarepska / Sitowata / Liść Musztardy / Gorczyca Sarepska


W Polsce Kapusta Sitowata (łac. Brassica juncea) rośnie pospolicie ale nie jest zbyt często używana – zjedzona w zbyt dużej ilości może nawet uszkodzić wątrobę. Nie mniej uprawia się ją we Francji, Wielkiej Brytanii i krajach Beneluksu (niekiedy określa się ją dość pojemnym i nieprecyzyjnym określeniem Mustard Greens co na polski można tłumaczyć jako Liść Musztardy czy też Liść Gorczycy). Nasiona tej dalekiej krewnej gorczycy (należą do tej samej rodziny kapustowatych) wykorzystuje się do produkcji oleju oraz musztardy znanej jako sarepska. Szersze zastosowanie ma w Afryce, a przede wszystkim w Azji – tutaj jadane są także liści różnych odmian Kapusty Sarepskiej. W Indiach wykorzystuje się ją do takich dań jak Sarson Da Saag. W Chinach i Japonii, gdzie rośnie też jej specyficzny kultywar Irana/Shui Cai, wykorzystywana jest zarówno do smażenia jak i do marynowania (Zha Cai).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych