Da Bai Chai czyli Kapusta Pekińska (łac. Brassica rapa subsp. pekinensis) ze względu na zwarte łodygi i liście nazywana jest także Kapustą Selerową. Jak sama nazwa wskazuje wywodzi się ona z okolic Pekinu, czyli północnej części Chin. Stąd trafiła zresztą do Korei – gdzie jest używana do przygotowywania Kim Chi – oraz Japonii gdzie nazywana jest Napa (co oznacza liście) lub Haku Sai (czyli białe warzywo). Jej smak jest dużo bardziej delikatny niż Kapusty Chińskiej. W Chinach używana jest przede wszystkim do gotowania oraz smażenia. Podobne zastosowanie znalazła także w Azji Południowo-Wschodniej dokąd trafiła wraz z Chińczykami – tutaj zastępuje popularniejszy Pak Choy.
Przepisy z kapustą pekińską
Tajlandia
– Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla (Kwaśno-ostra zupa curry)
– Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
– Phat Phak Ruam Mit (Warzywa smażone)
– Suki / Sukiyaki (Tajska potrawa jednogarnkowa)
Malezja
– Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
– Hokkien Char Mee (Makaron smażony z mięsem)
– Lor Mee (Duszony makaron z mięsem)
– Popiah (Nadziewane placki)
Indonezja
– Karedok (Sałatka warzywna)
– Lalab (Sałatka warzywna)
– Soto (Indonezyjski bulion)