Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Ryż z Camargue | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ryż z Camargue


Francja to jeden z ostatnich krajów jaki kojarzy się z ryżem. A jednak prowansalski czerwony ryż z Camargue jest jednym z najdroższych na świecie. To najdalej na północ wysunięty rejon uprawy ryżu w Europie. Pojawił się tutaj już w późnym średniowieczu, uprawa z prawdziwego zdarzenia zaczęła się jednak po roku 1870, kiedy to zakończono meliorację bagnistych terenów delty Rodanu. Pierwotnie miało to być tylko przygotowanie pól do upraw winorośli. Kiedy jednak w czasie i po II Wojnie Światowej spadł import ryżu (ostatecznie po uniezależnieniu się Indochin) Camargue stało się zapleczem produkcyjnym Francji. Kiedyś standardowo się go polerowało. Obecnie, gdy tani biały ryż z Azji zalał europę, Rolnicy przestawili się na produkcję ryżu pełnoziarnistego – bardziej zdrowego, a przy tym ekskluzywnego – o charakterystycznej czerwonej skórce.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych