Lumachelle all’Urbinate (Zupa warzywna z Urbino)


Zupa Lumachelle all’Urbinate ma także drugą nazwę: Piatto alla Beatrice Sforza Duchessa d’Urbino – pierwsza z nich nawiązuje do często używanego w przepisie makaronu Lumachelle w kształcie muszelek. Jest bowiem hołdem złożonym Beatrice Sforza, księżnej Urbino (region Marche). Sama arystokratka, słynna patronka Leonardo da Vinci raczej tego danie jednak nie jadała. Nie mniej jest to potrawa sięgająca renesansu i złotych lat księstwa Urbino, a zarezerwowana była dla zamożnych dworzan.

Składniki:

– 2 marchewki pokrojone w kostkę
– ¼ posiekanej główki włoskiej kapusty
– 2 kiełbasy typu salsiccia (może być surowa polska) pokrojone w kostkę
– 2 wątróbki z kurczaka drobno pokrojone
– puszka pomidorów
– 250 gr drobnego makaronu, najlepiej Lumachelle
– litr bulionu
– 3 łyżki masła
– 100 gr tartego parmezanu

Przygotowanie:

    • W rondlu rozgrzać masło. Podsmażyć kiełbasę, a po paru minutach dodać wątróbkę. Smażyć jeszcze chwilę
    • Do garnka dodać marchew i kapustę. Dusić parę minut.
    • Dodać pomidory. Dusić na wolnym ogniu około kwadransa.
    • Do garnka wlać bulion, posolić i popieprzyć. Dodać makaron. Gotować do miękkości.
    • Przed podaniem posypać parmezanem
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych