Calamari Ripieni in Teglia (Faszerowane kalmary)


Kuchnia włoskiego Marche słynie z tego, że wszystko co można – zanim będzie pieczone lub duszone – jest faszerowane. Czy to chodzi o prosie czy nawet oliwki. Taki sam los spotyka doskonale nadające się do nadziewania kalmary, w dużych ilościach łowionych w oblewających Marche wodach Adriatyku. Tak powstało Calamari Ripieni in Teglia.

Składniki:

– pół kg kalmarów (same korpusy)
– 200 gr cielęciny
– 3 ząbki czosnku (w tym jeden posiekany)
– pół pęczka pietruszki
– kilka listków mięty
– łyżka bułki tartej
– pół puszki pomidorów
oliwa do smażenia
– łyżka octu winnego

Przygotowanie:

    • W garnku zagotować wodę. Wrzucić zioła: połowę pietruszki, dwa całe ząbki czosnku i miętę, oraz cielęcinę. Gotować trzy kwadranse.
    • Mięso ostudzić, pokroić w kawałki. Oprószyć mąką, dodać dwie łyżki oliwy, sól, pieprz i zmielić w maszynce lub malakserze.
    • Farszem napełnić korpusy mątw. Spiąć je wykałaczką.
    • W rondlu podgrzać dwie łyżki oliwy. Przesmażyć na nich posiekany czosnek.
    • Dodać pomidory oraz ocet. Przyprawić pieprzem i solą.
    • Do rondla włożyć faszerowane kalmary. Wymieszać je z sosem. Przykryć i na małym ogniu gotować kwadrans.
    • Tuż przed końcem gotowania dodać resztę posiekanej pietruszki
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych