Kuchnia włoskiego Marche słynie z tego, że wszystko co można – zanim będzie pieczone lub duszone – jest faszerowane. Czy to chodzi o prosie czy nawet oliwki. Taki sam los spotyka doskonale nadające się do nadziewania kalmary, w dużych ilościach łowionych w oblewających Marche wodach Adriatyku. Tak powstało Calamari Ripieni in Teglia.
Składniki:
– pół kg kalmarów (same korpusy)
– 200 gr cielęciny
– 3 ząbki czosnku (w tym jeden posiekany)
– pół pęczka pietruszki
– kilka listków mięty
– łyżka bułki tartej
– pół puszki pomidorów
– oliwa do smażenia
– łyżka octu winnego
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę. Wrzucić zioła: połowę pietruszki, dwa całe ząbki czosnku i miętę, oraz cielęcinę. Gotować trzy kwadranse.
- Mięso ostudzić, pokroić w kawałki. Oprószyć mąką, dodać dwie łyżki oliwy, sól, pieprz i zmielić w maszynce lub malakserze.
- Farszem napełnić korpusy mątw. Spiąć je wykałaczką.
- W rondlu podgrzać dwie łyżki oliwy. Przesmażyć na nich posiekany czosnek.
- Dodać pomidory oraz ocet. Przyprawić pieprzem i solą.
- Do rondla włożyć faszerowane kalmary. Wymieszać je z sosem. Przykryć i na małym ogniu gotować kwadrans.
- Tuż przed końcem gotowania dodać resztę posiekanej pietruszki