Kura / Kurczak / Kapłon / Pularda


Kura Domowa (łac. Gallus gallus domesticus) to najstarsze udomowione ptactwo – przodkowie współczesnych kur byli hodowani w Chinach 8 tys. lat p.n.e. W starożytności zdołały też dotrzeć do Europy (kurze kości odnaleziono podczas wykopalisk w Biskupinie). Hodowla trwa już tak długo, że zdążyło się wykształcić około 80 ras kury domowej.
Istnieje tu podobny podział jak wśród krów gdzie mamy rasy mleczne, mięsne i mieszane. Także są specjalne rasy kur nieśnych, które dzieli się na trzy grupy w zależności od koloru znoszonych jaj: białe, brązowe i kolorowe (w Europie dominuje te brązowe). Są też rasy mięsne i ogólnoużytkowe, a także tzw. kury amatorskie (m.in. ozdobne i hodowane do walk).
Kury mięsne nazywane Brojlerami na masową skalę zaczęły być hodowane po I Wojnie Światowej w Anglii. Szybko zaczęto je krzyżować (głównie z rasami ogólnoużytkowymi), aby zyskać jak największy przyrost masy mięsnej w jak najkrótszym czasie. W szczególności hodowcy skupili się na rozwoju piersi kur, które jako nieloty tradycyjnie nie miały rozwiniętych górnych partii ciała.

W Polsce najczęściej hoduje się cztery rasy kur:
Rhode Island Red (spol. Rodajlend) zwane też Karmazynami – to amerykańska kura o kasztanowym ubarwieniu, dorastająca do 2 kg. To rasa ogólnoużytkowa.
Zielononóżki – to polska rasa kur ogólnoużytkowych wykształcona po I Wojnie Światowej, która nadaje się raczej do chowu w małych stadach.
Leghorn czy też Livorno – to rasa nieśna wywodząca się z Toskanii (rozpopularyzowana została jednak dopiero gdy trafiła do USA). Ptaki o białym pierzu dorastają do 2,5 – 3 kg.
Sussex (spol. Saseks) – to rasa mięsna wyhodowana w Anglii – koguty dorastają do 4 kg. Hodowana jest jednak także dla jaj.

Spośród wszelkich ras kur najwyżej ceniona jest francuska Kura z Bresse.

Kapłon to młody wykastrowany kogut – zabieg ten zwiększa rozrost mięśni (jego wielkość dochodzi do 5 kg). Kapłony wciąż powszechne są w krajach o bogatych tradycjach kulinarnych, takich jak Francja. W Polsce kapłony przestał być hodowany wraz z umasowieniem produkcji i spożycia drobiu.

Pularda to swego rodzaju żeński odpowiednik kapłona. Niedojrzała płciowo kura, która została poddana szybkiemu tuczowi (po ok. 10 tygodniach osiągała ok. 15. kg wagi)



Przepisy na smażonego kurczaka


Austria

– Backhendl (Smażony kurczak)

Gruzja

– Tapaka / Tabaka (Kurczak smażony)

Turcja

– Tavuk Tava (Kurczak smażony)

Tajlandia

Khao Phad (Ryż smażony)
– Kuai Tiao Rat Na (Smażony makaron z mięsnym sosem)
– Phat Khi Mao (Makaron smażony z kurczakiem)
Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)
– Phat Kra Phao (Święta bazylia smażona z mielonym mięsem)
– Phat Si Io (Smażony makaron ryżowy z sosem sojowym)

Malezja

Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
– Maggi Goreng (Makaron smażony)
– Nasi Phat Prik (Ryż z papryką)

Indonezja

Abon Ayam (Kurczak gotowany i obsmażany)
Ayam Goreng (Kurczak smażony)

Filipiny

– Pancit Bihon (Makaron smażony z warzywami i kurczakiem)

Meksyk

– Alambres (Mięso zasmażane z warzywami i serem)

Przepisy na pieczonego kurczaka


Francja

– Bouchée à la Reine (Paszteciki z pieczarkami i kurczakiem)
– Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową)

Hiszpania

Pollo Asado Relleno con Migas Extremeñas (Pieczony kurczak faszerowany z Estramadury)

Włochy

Pollo alla Mele (Kurczak pieczony z jabłkami)
– Stecchi alla Genovese (Szaszłyczki genuańskie)

Turcja

– Piliç Dolma (Kurczak faszerowany)
– Piliç Tandir (Kurczak pieczony)
– Şiş Tavuk (Szaszłyki z kurczaka)

Liban i Bliski Wschód

– Shish Taouk (Szaszłyki z kurczaka)

Tunezja

– Minina (Nadziewana zapiekanka jajeczna)

Tajlandia

– Gai Yang (Grillowany kurczak)
– Sate (Szaszłyki z kurczaka)

Indonezja

– Betutu (Pieczony drób)

Meksyk

– Fajita (Placek nadziewany paskami mięsa)
– Salbutes (Smażona tortilla z mięsem)

Przepisy na duszonego kurczaka


Hiszpania

Pavo en Pepitoria (Potrawka z Indyka/Kurczaka)
Pollo Chilindrón (Paprykarz z kurczakiem)

Francja

– Coq au Riesling (Kurczak w Rieslingu)
– Coq au Vin (Kurczak w winie)
– Fricassee de Poulet de Bresse a la Creme(Potrawka z kurczaka w śmietanie)
– Poulet au Vinaigre (Kurczak w occie)
– Poulet aux Morilles (Kurczak ze smardzami)
– Poulet Basquaise (Kurczak z sosem paprykowym)
– Poulettes au Pastis (Kurczaki w pastisie)

Włochy

– Pollo alla Marengo (Kurczak Marengo)
– Pollo alla Potentina (Potrawka z kurczaka)
Pollo con Finocchio (Kurczak duszony z fenkułem)

Bałkany

– Žgvacet (Gulasz drobiowy)

Gruzja

– Czachochbili (Kurczak z pomidorami)

Turcja

– Hunkar Begendi (Mięso z bakłażanem)
– Saç Kavurma (Kurczak duszony z bakłażanem)
– Sebzeli Pilic Güvec (Kurczak duszony z warzywami)
– Sips (Kurczka w mleku)

Liban i Bliski Wschód

– Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)

Tunezja

– Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
– Market Jelbana (Duszone mięso i zielonym groszkiem)
– Tharīd (Potrawka z kurczaka)

Tajlandia

– Kaeng Kari Gai (Żółte curry z kurczaka)
– Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
– Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
– Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)

Malezja

Mee Hailam (Makaron z kurczakiem i krewetkami)
– Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)

Indonezja

Ayam Masak Merah (Kurczak w sosie pomidorowym)
Ayam Rebus Tajam (Kurczak w pikantnym sosie)
Gulai Parsanga (Curry kokosowe)
– Opor Ayam (Curry z kurczaka)

Filipiny

– Adobo (Kurczak duszony w occie)
– Afritada (Potrawka z kurczaka)
– Tinola (Gulasz z kurczaka)

Meksyk

Mixiote (Mięso marynowane i pieczone)
– Mole Colorado de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
Mole Negro (Kurczak w czarnym sosie Mole)
– Mole Poblano Tradicional (Kurczak w klasycznym sosie Mole)
– Mole Rojo de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
– Pipian Bianco (Kurczak w białym sosie)
– Pipian Rojo (Kurczak w czerwonym sosie)
– Pollo a la Diabla (Kurczak diabelski)
– Pollo en Adobo de Nuez (Kurczak w sosie chili z orzechami pekanowymi)
– Polo en Mole Verde (Kurczak w zielonym sosie mole)

Karaiby

– Brown Stew Chicken (Jamajska potrawka z kurczaka)

Przepisy na gotowanego kurczaka


Francja

– Poule au Pot (Kura z garnka)

Włochy

– Bollito Misto (Wybór gotowanych mięs)

Gruzja

– Czichirtma (Gruziński bulion)

Indonezja

Siomay (Pierożki z mięsem)

Turcja

– Anadolu Çorbası (Zupa anatolijska)

Liban

Shorbet al Dajaj (Bulion z szafranem)

Tunezja

– Osbène (Kiełbaski z kurczaka)

Tajlandia

Khao Soi (Zupa curry z makaronem)
– Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)

Malezja

– Sup Ayam / Mee Ayam (Zupa z kurczaka)

Indonezja

– Nasi Padang (Ryż z kurczakiem)

Filipiny

– Pancit Mami (Bulion drobiowy z kluskami)

Meksyk

Burrito (Zawijane placki z nadzieniem)
– Caldo de Pollo (Zupa z kurczaka)
– Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych