Bagnet Verd po piemoncku czy też Salsa Verde po włosku to sos charakterystyczny dla Turynu i całej zachodniej części niziny padańskiej. Bazuje na sardelach oraz pietruszce, dzięki której zawdzięcza nazwę zielony. Piemontczycy stosuje go do wszlkich dań gotowanych, z Bolito Misto na czele, ale także do takich specjałów jak ozór cielęcy, czy nawet serów (szczególnie kozich).
Składniki:
– pęczek pietruszki
– 2 filety z Sardeli
– ząbek czosnku
– 5 kaparów
– ogórek konserwowy
– czerstwa bułka
– 3 łyżki octu winnego
– żółtko jajka ugotowanego na twardo
– oliwa
– łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć w occie.
- Wszystkie składniki posiekać i roztłuc w moździerzu lub prościej wszystko włożyć do malaksera i zmielić na gładką pastę.
Podobnego sosu, sąsiedzi z Prowansji, używają do doprawiania steków z Tuńczyka.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)